Varianter av cyklar!

Cyklar


Cykel, eller velociped som den också heter är ett kärt fortskaffningsmedel för många. Det gör det enkelt att ta sig fram med muskelkraft och det är bra motion. Inne i stora städer är cykeln det överlägset bästa för att ta sig fram fort och ofta slår cyklen både bil och buss när det gäller att ta sig fram snabbt och du får samtidigt motion. Dessuotm är det många som har cykel som träningsredskap och väljer att ge sig ut på längre cykelturer för at se sig om och få upp flåset. Något som blir allt vanligare är även cykelsemestrar då det går att få med sig allt nödvändigt på cykeln. Saker som tält, stormkök och extra kläder. Kort och gott är cykeln fantastisk och vi ska vara glada att vi har den och att vi har lärt oss att cykla en gång i tiden. Det var ett projekt även om många av oss kanske inte kommer ihåg precis hur det gick till.


Lära sig cykla en milstolpe

Att lära sig cykla är ofta en milstolpe i livet. Föräldrar pratar gärna om hur de springer med sina barn och håller i pakethållaren för att senare släppa taget och se barnet cykla iväg helt ensam. Det sker oftast i 5-6-åldern och är fantastiskt när det sker. Som när barnet lär sig att läsa och skriva. Det gäller att ha en bra anpassad cykel när barnet ska lära sig att cykla och se därför till att köpa en som går att anpassa. Det viktigaste är att det går att ändra sadeln och styret då barn växer väldigt snabbt. Är cykeln för stor kanske det blir en dålig erfarenhet för barnet att lära sig cykla och det kan sitta i länge så det är värt att investera i en bra cykel. Som alla andra barnsaker så finns det en stor andrahandsmarknad då barn växer ur allting otroligt fort. Kolla på olika hemsidor som säljer begagnat och du kommer garanterat att hitta. Eller så kanske du har en vän eller familjemedlem som kan avvara en barncykel som bara står och skräpar någonstans.

När du ska hjälpa ditt barn att lära sig att cykla så är det bra att sätta en pinne på pakethållaren som gör att du lättare kan hjälpa till att hålla balansen. Då slipper du böja dig ner över barnet om du har satt pinnen rakt upp från pakethållaren. Sedan så kan du släppa taget mer och mer tills dess att du är säker på att barnet klarar av att balansera själv. Se upp för hårt trafikerade vägar och köp gärna en flagga som kan sitta rakt upp från pakethållaren så att bilar lättare ser att det är ett barn som kommer. Annars försvinner barn lätt bakom buskar och annat som är lite högre.

För riktigt små barn så finns det så kallade balanscyklar. De kan börja att användas nästan direkt när barnet har blivit helt stabilt med att gå. Det finns inga pedaler på sådana cyklar utan barnet sitter istället på sadeln och har båda fötterna i marken. Med fötterna så sparkar de sig framåt men får ändå träna sin balans genom att sitta på sadeln och det kommer antagligen bli lättare att övergå till en vanlig cykel. Det går också fortare än om barnet skulle gå och barnet bli inte fullt så trött. Det gör att ni alla kan komma ut på lite längre promenader tillsammans utan att barnet måste rida på någons rygg eller axlar. Det är en stor frihetskänsla både för föräldern men också för barnet som kan ta sig fram av sig själv.

Sverige ett fantastiskt land att cykla i

Sverige framhålls ofta som ett av världens bästa länder när det kommer till cykling och cykelbanor. Det är oftast bara Holland och vårt älskade grannland Danmark som slår oss på fingrarna när det kommer till detta. Malmö har gång på gång slagit sig in på topp 10 över världens bästa städer att cykla i. Runt om i landet finns det långa cykelvägar som kan ta dig över hela landet i stort sett och dessa slingor hålls efter av olika aktörer som vill att Svenskarna ska fortsätta att cykla. Det gör det lätt att pendla mellan två närliggande städer eller att komma ut på en cykelsemester. Vilken slags cykel du behöver beror helt på vad du ska ha den till såklart och det är dumt att ha fel cykel.

Ska du pendla inne i en stad så behöver du en bra cykel men kanske inte en "värsting". Alla som har köpt en bra cykel någon gång vet att det är otroligt stor skillnad att cykla på en bra cykel jämfört med att cykla på en gammal rostig. Du kommer att tacka dig själv om du väljer att köpa en ordentlig cykel om du ska använda den på daglig basis. Om du inte cyklar särskilt ofta utan bara då och då kan du istället ha en något sämre cykel. En genomsnittlig dag under hela året cyklar ungefär 11% av svenskarna. Naturligtvis är det fler som cyklar på sommaren än på vintern men över hela året är det genomsnittet.

Ska du istället ha din cykel för att träna på så vill du ha en landsvägscykel som du kan cykla snabbt på. Det kommer att vara mycket roligare att träna på en sådan och du kommer att komma ut oftare. Vill du dessutom tävla i något lopp som till exempel Vättern runt så måste du investera i en i alla fall ganska bra cykel. Det finns en stor marknad för begagnade cyklar och är du noggrann med vad du köper så kan du göra ordentliga kap. Det finns dock en risk att du köper en dålig cykel som behöver mycket service eller till och med en olaglig cykel. Det är tyvärr ett stort problem i storstäder att cyklar blir stulna. Tänk på att när du köper en begagnad cykel så begår du ett brott om du köper en cykel som du inte vet med säkerhet inte är stulen. Du måste kunna få bekräftat att cykeln inte är stulen.